вул. Чернігівський шлях, 32, Мена, Чернігівська область, 15600
Літній час:з 8-00 до 17-00 Зимовий час:з 8-00 до 16-00
04644 21052
back

Мартишка зелена

Chlorocebus sabaeus, також відомий як зелена мавпа або мавпа Sabaeus, є видом мавп Старого Світу, який походить із Західної Африки. Це примат середнього розміру, дорослі особини зазвичай важать від 8 до 14 фунтів.

Однією з ключових відмінних рис Chlorocebus sabaeus є його зеленувато-жовте хутро, що дає назву виду. Це хутро є характерним і допомагає мавпі зливатися з її лісовим середовищем існування, забезпечуючи чудовий камуфляж від хижаків. Шерсть на спині темно-оливково-зелена, а на животі та кінцівках — світліша жовто-зелена.

Як і багато приматів, Chlorocebus sabaeus є дуже соціальним видом, живучи групами до 30 особин. Ці групи очолюються домінуючими самцями, і вони характеризуються складними соціальними відносинами та ієрархічними структурами. У цих групах Chlorocebus sabaeus займається такими видами поведінки, як догляд, ігри та спільне харчування.

Chlorocebus sabaeus — всеїдна тварина, яка харчується різноманітною їжею, включаючи фрукти, листя, насіння, комах і дрібних хребетних. Вид дуже адаптивний і здатний виживати в різноманітних середовищах існування, включаючи ліси, савани та сільську місцевість.

Незважаючи на широке розповсюдження та високу адаптивність, Chlorocebus sabaeus вважається видом, що викликає занепокоєння, чисельність якого скорочується в багатьох районах через втрату середовища проживання та полювання. Тривають заходи щодо збереження цього виду та його середовищ існування, а також для забезпечення його подальшого виживання.

Підсумовуючи, Chlorocebus sabaeus — це захоплюючий і надзвичайно соціальний вид мавп Старого Світу, який походить із Західної Африки. З його характерним хутром, складними соціальними відносинами та здатністю до адаптації цей вид залишається важливою частиною біорізноманіття регіону та цінним об’єктом для наукових досліджень.